Vitajte v našom blogu v novej rubrike venovanej tipom a radám v záhradkárčení. Radi by sme Vám prinášali aktuálne rady a činnosti ktoré Vašu záhradku oživia a vďaka ktorým bude Vaša záhradka vždy v dobrej kondícii.

Dnešný diel by som chcela venovať semienkam a ich predpestovaní.

Určite sa už ani Vy nemôžete dočkať, až sa budete môcť zaryť až po lakte v hline, dovtedy si však môžme vystačiť s predpestovaním si sadeničiek.

Vonku je síce zima, ale na parapete a v sklenníkoch alebo pareniskách je príjemne teplúčko. Ideálny čas začať so sadeničkami!

Niekomu sa môže zdať skoro vysádzať už vo februári, no niektoré rastlinky majú dlhšiu vegetačnú dobu a preto je to pravý čas na ich predpestovanie.

To, či danú rastlinu treba predpestovať, zistíme celkom jednoducho z vrecúšok s osivami. Obvykle je to zrozumiteľnou formou uvedené na zadnej strane.

Papriky a zeler by sme napríklad mali vysievať vo februári, paradajky stačí vysiať začiatkom alebo v polovici marca.

Skleník alebo parapeta?

Najlepšie urobíme ak si priesadky predpestujeme vo vykurovanom skleníku, alebo parenisku. Ak nemáme parenisko, môžeme si ho vyrobiť z truhlíka zakrytého fóliou.

Dôležité je aby sa k mladým rastlinkám dostalo dostatok svetla zo všetkých strán, v takom prípade budú rovnomerne vyrastené, bohato olistené a nie vytiahnuté.

Výsevné nádoby nemusia byť veľmi hlboké, stačí aj 10 cm vysoká vrstva substrátu. Najvhodnejší je substrát na výsev, ktorý je svojím zložením ideálny pre mladé rastlinky. Je zbavený škodlivých mikroorganizmov a húb ktoré by mohli ohroziť vitalitu mladej rastlinky.

Nikdy nepoužívajme zeminu zo záhrady alebo z kompostu, nie je na predpestovanie priesad vhodná, pretože obsahuje organizmy nežiaduce pre klíčiace rastliny.

Na dne každej výsevnej nádobky musia byť otvory na odtekanie prebytočnej zálievkovej vody. Inak hrozí že substrát premokne a môže začať odhnívať.

Podmienky

Ako som už spomínala, každá výsevná nádoba musí byť vždy na svetle avšak lepšie je vyhnúť sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré môže mladé rastlinky spáliť.

Optimálna teplota je 20-25°C.

Pozor! Niektoré rastlinky majú klíčivosť pri vyšších teplotách, ako napríklad paprika. Tá klíči pri teplote až 30°C, po vyklíčení však musíme teplotu upraviť na 20°C. Ak má rastlinka optimálnu teplotu, ale málo svetla môže sa príliš vyťahovať a tým sa môže polámať.

Vlaha

Predpokladom dobrého klíčenia je dostatok vlahy. Výsevy polievame najlepšie odstátou vodou rozprašovačom. Polievať odporúčam radšej ak substrát mierne oschne, vyhneme sa tým plesniveniu substrátu.

Sadenie

Čerstvé osivo, prípadne to, čo prešlo skúškou klíčivosti, vysievame do debničiek, napríklad do riadkov, ale lepší je výsev naširoko.

Nikdy však nesejeme príliš nahusto, skôr redšie, aby mali jednotlivé rastliny počas svojho vývoja dostatok miesta. Platí tiež pravidlo, že jemnejšie osivá len pritlačíme k substrátu, nezasypávame ich – klíčia na svetle.

Väčšie zasypeme tenkou vrstvou substrátu. Hlbšie sejeme osivo uhoriek alebo hlúbovín. Semená nikdy nepritláčame k pôde.

Jemne pritlačíme až povrch substrátu. Výsevy si nezabudnime precízne označiť, aby sme presne vedeli, kde čo máme.

Podľa toho budeme vedieť, či nám daný druh klíči horšie alebo lepšie a pri ktorej rastline treba výsev zopakovať. V rámci jednej nádoby vysievame vždy len jeden druh alebo kultivar.

Pikírovanie

Mnohí rozmýšľajú kedy a či vôbec pikírovať. Pikírovanie je však veľmi dôležité. Rastlinky nám vďaka tomu spevnejú, vytvoria si koreňový bal a pri vysádzaní sa ľahšie prijmú.

Pikírovať by sme mali v okamihu, keď majú rastlinky dva pravé listy. Pikírujeme opatrne do malých črepníkov alebo rašelinových zakoreňovačov. Naplníme si ich substrátom, rastlinku si opatrne prenesieme z výsevnej nádoby do kvetináča a zasypeme ich substrátom. Jemne zavlažíme. Pri niektorých rastlinkách si musíme dávať pozor, aby sme nezasypali listové srdiečko.

Pred výsadbou na hriadky môžeme naše priesadky otužovať. Priestor kde sú uložené môžeme pravidelne vetrať a tým ich pripraviť na teplotný rozdiel po vysadení.

Na záhradku ich vysádzame väčšinou začiatkom mája.

Príjemné sadeničkovanie ! :-)