Muškáty

Muškáty sú obľúbenými okrasnými rastlinami, ktoré sa väčšinou pestujú ako balkónové kvety, no svoje uplatnenie si nájdu aj v záhrade, či ako izbové rastliny. Na to, aby muškáty prosperovali, potrebujú bezmrazové podmienky, dostatok svetla a vlahy, ako i ďalšie podmienky:

Názov rastliny: Pelargónia/muškát (Pelargonium) Typ rastliny: stálozelená trvalka Nároky na svetlo: slnko až polotieň Voda: muškáty pestované v kvetináčoch si vyžadujú pravidelnú zálievku Obdobie kvitnutia: od mája do septembra

Substrát na muškáty Ako substrát na muškáty je vhodný výživný a ľahký záhradný substrát na balkónové kvety, ktorý by nemal obsahovať íľ a mal by byť bohatý na organickú zložku. Substrát na muškáty by mal byť neutrálny až zásaditý, takže pri používaní kyslej rašeliny sa musí PH substrátu zvýšiť pridávaním vápenca.

Starostlivosť o muškáty Muškáty pestované v kvetináčoch si vyžadujú starostlivosť najmä v podobe pravidelného polievania a to najmä ak sú po väčšinu dňa vystavené priamemu slnku. Odstrihnutím odkvitnutých kvetov môžeme podporiť ďalšie hustejšie kvitnutie, no nie to nevyhnutnosť. Ak majú muškáty pestované zo semien alebo z odrezkov príliš dlhé a ovisnuté stonky, môžeme ich skrátiť uštipovaním (prstami alebo nožnicami) a podporiť tak ich rozvetvenie a zahustenie. Inak si muškáty nevyžadujú dodatočnú starostlivosť.

Impatiens

Za botanickým menom netýkaviek sa ukrýva ich spôsob rozmnožovania. Semienka sú uložené v tobolkách. Ak sa rukou dotknete zrelej tobolky, vystrelí semienka do okolia. Sú to ideálne balkónové kvety, ktoré nie sú náročné na svetlo.

HYBRIDY NEW GUINEA Obľúbené sú najmä pre kvety, ktorých priemer dosahuje až 5 cm. Sú ploché, ostrohovité, majú rôzne farby a môžu na nich byť biele čiarky či škvrnky. Kopijovité listy sú bronzovozelené, často bývajú aj panašované. Rastliny rýchlo rastú a sú dosť mohutné.

PESTOVANIE Oba druhy dobre znášajú tieň, takže ich môžete pestovať na balkónoch orientovaných na východnú či severnú stranu. Dôležité je, aby boli chránené pred vetrom. Do debničiek ich môžete vysadiť buď samostatne, alebo kombinovať napríklad s begóniami či brečtanom, ktoré sa tiež uspokoja s menším množstvom slnečných lúčov. Vďaka pestrej palete farieb kvetov je možné vytvárať nádherné kombinácie. Nádoba, v ktorej ich pestujete, musí mať otvor na odtok nadbytočnej vody. Najvhodnejší substrát je priepustný. Netýkavky potrebujú veľké množstvo vody, preto sa im darí v samozavlažovacích nádobách.

Substrát by mal byť vždy vlhký, nesmie však byť premokrený. Keď rastliny dobre zakorenia, môžete začať s prihnojovaním. Aspoň raz do týždňa pridajte do zálievkovej vody hnojivo na podporu kvitnutia s vyšším obsahom fosforu a draslíka. Odkvitnuté kvety nemusíte odstraňovať, lebo rastlina má samočistiacu schopnosť. Pamätajte, že keď nočné teploty klesnú pod 10 °C, treba rastliny odložiť dovnútra. Prezimujú na svetlom mieste pri teplote okolo 15 °C. V zime neznášajú prevlhčený substrát. Ak nemáte vhodné podmienky na prezimovanie, je lepšie na jar si vypestovať nové sadenice zo semienok alebo kúpiť hotové rastliny.

Fuksia Fuksie patria k stále obľúbenejším balkónovým rastlinám. Ich ponuka je každoročne bohatšia, doplnená o nové kultivary. Tie pútajú nápadnou veľkosťou decentne visiacich kvetov alebo ich netradičnou farebnosťou. Ak nemáte v okolí okien, na balkónoch alebo terasách dostatok svetla sú pre vás ako stvorené.

Sú nenáročné na starostlivosť, rýchlo rastú a bohato kvitnú aj na miestach, kde sa iným prenosným a balkónovým rastlinám nedarí najlepšie. Znesú aj drobné pestovateľské prešľapy. Milovníkom kvetov ponúkajú kvety nádherných farieb, veľkostí aj tvarov. Kvety fuksií môžu byť jednoduché, poloplné alebo plné, najčastejšie fialové v rôznych odtieňoch, ale aj bordové, ružové aj biele.

UMIESTNENIE Na slnku sa im až tak dariť nebude, v polotieni, presnejšie vo svetlom polotieni však budú naopak excelovať. V úplnom tieni kvitnú menej. Vyberte im miesto chránené pred vetrom a dažďom, ich krehké kvety sa na rizikovejších miestach ľahko poškodia. Málo sa vie, že rastliny uprednostnia vyššiu vzdušnú vlhkosť a to najmä počas horúcich letných dní. Hodia sa na balkóny, terasy, do okien, átrií, na dvory a do záhrady kde ich s črepníkom na letné mesiace môžete zapustiť do pôdy. Môžete ich pestovať rovnako v mestskej aj vidieckej záhrade.

Surfínia

Surfínie sú kaskádové petúnie, ktorých dĺžka závisí od konkrétnej odrody. Tieto kvety sa zvyčajne vyberajú ako balkónové rastliny a ich výhoda oproti pelárgóniám je tá, že kvitnú už skoro na jar a preto budú vaše kvetináče so surfíniami bohato zakvitnuté skôr, ako tie s pelargóniami. Aby však boli vašou pýchou, treba sa o ne vedieť správne postarať.

STAROSTLIVOSŤ

Prievan a dážď jej neprospievajú. Mokré kvety nevyzerajú atraktívne a sú často zničené. Našťastie však surfínia kvitne veľmi rýchlo a nové kvety rýchlo nahradia tie poškodené.

ZÁLIEVKA

Mladé sadenice nepotrebujú toľko vody ani hnojiva. Väčšie rastliny však vyžadujú pravidelnú zálievku. Pokiaľ ide o polievanie, ak má surfínia málo vody, ukáže sa to na tom, že začne vädnúť. Vtedy ju treba určite poliať. V lete, keď je horúco, je lepšie kvety poliať ráno, prípadne neskôr večer. Často ich treba počas leta zalievať aj 2-krát za deň. Pozor však na premokrenie, je to pre ne horšie, ako keď majú krátky čas suchú pôdu. Zvädnutá surfínia sa zotaví po poliatí, avšak ak má poškodené korene kvôli premokrenej pôde, už sa nebude dať oživiť. Pravidelná vlaha je však pre surfíniu nevyhnutná a preto ak idete na dovolenku, alebo by ste ju pár dní nepoliali, uschne.

HNOJENIE Existujú špeciálne hnojivá na surfínie a ak si kladiete otázku, ako často môžete surfíniu hnojiť, existuje niekoľko možností. Samozrejme sa vždy môžete riadiť pokynmi na obale hnojiva, alebo pozorovať signály kvetov a prispôsobiť hnojenie priamo potrebám rastliniek. Keď nemá dostatok potrebných látok, stráca živé farby, bledne a to je signál, že potrebuje pohnojiť.

Begónia Begónia je atraktívna rastlina rôznych farieb, ktorých paleta je skutočne široká. Niektoré druhy sa pestujú pre ich krásne kvety, iné pre zaujímavé listy. Odhaduje sa, že begónií je až takmer 1000 druhov. Môžu byť vzpriamene rastúce, ale aj previsnuté, mať jednoduché alebo plné kvety jedno či viacfarebné, niektoré dokonca s kučeravým okrajom. Ľudia si nimi radi skrášľujú balkóny, dajú sa však pestovať aj ako izbové rastliny. Ak hľuzy správne prezimujete, v ďalšej sezóne si dokážete vypestovať svoje vlastné rastlinky. Pri pestovaní begónií je potrebné poznať nejaké zásady a rady, ktorými docielite, že vaším rastlinkám sa bude vždy dariť. Preto sa pozrieme na to, ako na pestovanie či sadenie begónií alebo ako ich prezimovať a rozmnožovať.

Vonkajšie pestovanie

Begónie sú skvelé pre pridanie tónov farieb do tieňu záhrady, alebo v kombinácii v zmiešaných záhradných sadeniciach. Vyberte si miesto na záhrade, ktoré obsahuje bohatú, dobre odvodnenú pôdu. Ak máte nekvalitnú záhradnú pôdu, môžete ju pred výsadbou upraviť pomocou červov, kompostu alebo organického viacúčelového hnojiva. Väčšina begónií rastie najlepšie vonku v čiastočnom tieni alebo v tieni a na slnku. Môžu prežiť v plnom tieni, ale ak nebudú mať dostatok slnečného svetla, nemusia kvitnúť až tak dobre.

Vnútorné pestovanie

Akonáhle bude počasie vonku príliš chladné, môžete si vziať begónie dovnútra a pestovať ich ako izbové rastliny. Veľa druhov dokonca dokáže rásť v interiéri aj po celý rok. Umiestnite ich na miesto, kde získajú jasné, nepriame svetlo a udržujte pôdu stále vlhkú. Begóniám sa darí najlepšie v domácnosti, ktorá je udržiavaná medzi 18-24 °C. Ak chcete, môžete ich počas leta presunúť von, aby ste ich posilnili. Pred presunutím do exteriéru na jar však čakajte, kým nezmiznú posledné mrazy.

Zalievanie rastlín

Správne zalievanie je jednou z najťažších častí úspešnej starostlivosti o rastliny begónie. Je to preto, že majú rady, keď sa udržiavajú rovnomerne vlhké, ale netolerujú nadmernú vodu. Môže to byť ťažká rovnováha. Skôr než začnete zalievať begónie, mali by ste vždy skontrolovať, či je to vôbec potrebné. Prst ponorte kúsok do pôdy, ak cítite vlhkosť, nechajte ho pred ďalším zalievaním trochu vyschnúť.