Jar nám už začína kvitnúť do krásy!

S posledným okvetným lístkom snežienky odchádza dlhotrvajúca zima a prichádzajú jej nový nástupcovia. S každou kvapkou dažďa sme bližšie k prvým lístočkom, stonkám a púčikom. S každým ďalším slnečným lúčom sme bližšie k závoji kvitnúcich kvietkov. Ale kde začať pri takom širokom a prenádhernom výbere prvosienok?

U nás medzi prvými privítame primulky rôznych a jedinečne krásnych farieb.

Čarokrásne primule rozžiaria rozospaté záhradky, predzáhradky ale aj balkóny. Tieto obdivuhodné kvietky pôvodom žltej farby sú už dnes prešľachtené do tých najrôznorodejších a stále sýtejších farieb. Pre väčší dôkaz krásy nám kvitne aj s viacfarebnými lupienkami kvetu.

Primula je čarovný a nenáročný kvietok, ktorý spestrí príchod jari svojou sýtou rôznofarebnosťou.

Ako sa starať o primule? Dávame Vám pár rad o kvitnúcej prvosienke.

Kvitnutie - Pri tomto jedinečnom kvete si môžeme všimnúť prvé púčiky v januári a kvitne až do mája. Náročnosť na pestovanie – Primule považujeme za nenáročné kvietky. Vhodné miesto – Primulky viacej obľubujú vonkajšie priestory ale pri správnom výbere miesta môžu byť aj dnuka. Treba sa vyvarovať umiestneniu pri radiátore, pretože neobľubujú suchý vzduch.

Primule sú vhodné aj do chladnejších prostredí (napr. jarná záhrada, chodba), a aj keď obľubujú slnečné lúče nesmú im byť dlhodobo vystavené, omnoho lepšie znášajú nepriame slnko.

Substrát – Vhodný je rašelinový. Hnojenie – Hnojiť by sa mali raz za dva týždne aj to len v období kvitnutia. Polievanie – Zemina nesmie nikdy vyschnúť no taktiež sa ju nesmie prelievať. Ak je kvietok v kvetináči ideálne je nalievať vodu do podmisky. Pri nadmernom polievaní primulka začne hniť a to žltnutím a vädnutím listov. Ak je rastlinka vyschnutá začnú jej hnednúť a schnúť lupienky kvetov.

Samozrejmosť každej jarnej záhradky, tulipány, nemôžu chýbať v nijakom kvetom posiatom kútiku vašej záhradky.

Ako sa starať o tulipány? My Vám to prezradíme!

Kvitnutie – Obvykle je to koncom marca alebo až apríla

Náročnosť na pestovanie – Tulipán nepovažujeme za náročný kvietok, jediná podmienka je nesádzať k narcisom

Vhodné miesto – Týmto jarným kvietkom vyhovuje slnečné a teplé miesto.

Substrát – Tulipánom najviac vyhovuje výživná kyprá pôda, ktorá rýchlo nevysychá ale taktiež aj nedrží v sebe vodu príliš dlho. Ak je pôda ílovitá, stačí do nej primiešať piesok alebo ľahší substrát.

Hnojenie – Pri tomto kvietku nie je vhodné hnojenie organickým hnojivom pre náchylnosť na hubové choroby.

Polievanie – Pri suchej jari je prospešné pravidelné zalievanie a však treba dávať pozor na premočenie.

A pre výrazne vône tu máme prekrásne hyacinty. Svojou silnou, špecifickou a neuveriteľne opojnou vôňou spríjemňujú okolie širokého okruhu a touto špecifickou jarnou vôňou.

Ako sa starať o hyacinty? Nebojte sa aj Vám bude všade prenádherne rozvoniavať!

Kvitnutie – Kvitnú v mesiacoch apríl až máj.

Náročnosť na pestovanie – Svojou vôňou môže spestrovať každú záhradku vďaka nenáročnej starostlivosti o tento kvietok.

Vhodné miesto – Teplé a slnečné miesto je viac ako vyhovujúce pre tento skvost.

Substrát – Rastlinke vyhovuje pôda prepúšťajúcu vodu teda kyprá pôda a vyvarujte sa pôdam, ktoré nemajú neutrálne pH. Zo substrátom to netreba preháňať, pretože rastlinka živiny využije v rast listov a nie kvetu.

Hnojenie – Hnojenie sa neodporúča kvôli náchylnosti cibuľky na hubové choroby.

Polievanie – Je dôležité aby vždy mala rastlinka dostatok vody počas vegetácie aj zakoreňovania, treba však dávať pozor na premokrenie.