Jar je konečne tu, príroda sa prebúdza a samozrejme aj naša záhrada. Ak si však tú svoju práve zakladáte, venujte kúsok času na prečítanie tohto článku. Dnes by som sa chcela povenovať pár rastlinkám ktoré dotvoria Vašu záhradu a potešia Vaše oko hneď na jar a teda tie ktoré kvitnú medzi prvými.

Zlatý dážď

Najžiarivejšia súčasť jari je nepochybne zlatovka, známa skôr pod názvom zlatý dážď. Avšak okrem toho, že ide o krásny ker, ktorého prúty nám mnohokrát zdobia stoly aj vnútri. Každoročne v marci a v apríli zažiari tento ker v záhradách množstvom žltých kvetov na bezlistých konároch. Existujú zlatovky na zakrytie múrov a holej zeme alebo sa vysádzajú do živých plotov či ako solitéry.

Mimoriadne ľahko sa pestuje. Zlatému dažďu vyhovuje záhradná pôda. Darí sa mu na priamom slnku ale aj v polotieni.

Salix integra Hakuro Nishiki (Japonská vŕba)

Pozoruhodná a veľmi estetická guľovitá vŕba vrúbľovaná do korunky vo výške 1,8m. Na jemných, tenkých konárikoch vytvára ružovkasté výhonky, na ktorých sa objavujú prekvapujúco biele listy s drobnými ružovými a zelenými škvrnkami. Vzniká tak dojem, že jej celá korunka kvitne. Táto guľovitá korunka v dospelosti dorastá do priemeru 2-3 metre. Vŕba Hakuro Nishiki nie je náročná na stanovište a dobre rastie na priamom slnku aj v polotieni. Najlepšie sa jej darí v ľahších, dobre priepustných pôdach s dostatkom vlahy a humusu.

Vŕba rakytová ´ Kilmarnock ´ je nízky strom, štepený na kmienok. Je to jeden s najskôr kvitnúcich stromov na jar.

Výška rastliny v dospelosti býva približne 2 m. Šírka rastliny sa pohybuje okolo 1 - 1,5 m. Habitus je previsnutý. Farba listu je zelená. Farba kvetu je svetlo žltá.

Magnólia

Magnólia patrí medzi najobľúbenejšie okrasné stromy u nás i v iných častiach sveta a je na to dobrý dôvod. S príchodom skorej jari magnólia rozkvitne a stáva sa stredobodom pozornosti ešte v čase, keď väčšina stromov v záhrade nekvitne. Nádherné kvety magnólie v odtieňoch ružovej, bielej alebo žltej aj krásne voňajú a ich sladkastá vôňa v kombinácii s farbami rozjasnia každú záhradu na pár týždňov. Po odkvitnutí zostáva magnólia atraktívna veľkými listami počas vegetačnej sezóny a na jeseň a počas zimy aj zaujímavými plodmi s červenými jadrami, ktoré sa počas zimy stávajú potravou pre vtáky. Tento okrasný strom je pritom odolný a nenáročný na starostlivosť a preto ho môžeme nájsť v nejednej záhrade.

Pestovanie magnólie nie je vôbec náročné. Magnólia je vo všeobecnosti odolná voči nízkym i vysokým teplotám, drsnému zaobchádzaniu, miernemu suchu i voči väčšine škodcov, takže jej stačí v záhrade vybrať vhodné stanovisko a o ostatné sa postará samotný strom. Magnólia je do veľkej miery bezúdržbový okrasný strom. Pri výbere vhodného kultivaru by sme mali zobrať do úvahy výšku stromu v dospelosti a voliť radšej nižšie druhy magnólie aby sme ju nemuseli pravidelne znižovať a presvetľovať strihaním, keďže rezné rany sa u magnólie hoja pomaly. Rezom odstraňujeme najmä suché a poškodené konáre, pričom rez načasujeme na obdobie po kvitnutí stromu. Opadávajúce listy magnólie môžu zadusiť trávu pod stromom, takže ich v jeseni odstránime z trávnika.

Druhy magnólie

Kľúčom k pestovaniu magnólie je výber jej druhu, ktorý bude zodpovedať priestorovým a estetickým požiadavkám záhrady. Preto sme vybrali najznámejšie druhy magnólie, ako aj rôzne hybridy a kultivary. Nechajte sa inšpirovať:

Magnólia soulangova (soulangeana) Najznámejším a azda aj najviac pestovaným druhom je magnólia soulangova (Magnolia X soulangeana), ktorá dorastá do 6 až 10 metrov, má krásne bielo ružové, veľké kvety a môžeme ju nájsť v mnohých záhradách či parkoch. Kvitne od marca až do mája a využíva sa ako dominanta záhrad. Magnólia soulangova je okrem svojej klasickej podoby dostupná aj vo viacerých kultivaroch rôznych farieb, veľkostí či tvarov.

Magnólia ľaliokvetá (liliflora)

Magnólia ľaliokvetá je populárnym druhom magnólie pochádzajúcej z Juhozápadnej Číny. Tento druh magnólie sa vyznačuje nižším vzrastom (4 m v dospelosti) vďaka čomu existuje najväčšia ponuka a diverzita kultivarov rôznych tvarov kvetov, farieb a veľkostí na trhu práve z tohto druhu. Typická je aj tvarom kvetov, ktoré pripomínajú ľalie.

Magnólia hviezdokvetá (stellata)

Pôvod magnólie hviezdokvetej môžeme hľadať v Japonsku. Je charakteristická nízkym vzrastom (2,5m), pričom šírka jej koruny je takmer dva krát väčšia ako výška. Magnóliu hviezdokvetú ľahko rozoznáme podľa voňavých kvetov v tvare hviezdy, ktoré sa skôr podobajú na sedmokrásku.

Magnólia veľkokvetá (grandiflora)

Magnólia veľkokvetá je stálozelený okrasný strom, pochádzajúci z juhovýchodu spojených štátov, kde dorastá až do veľkosti impozantných 28 metrov. V našich klimatických podmienkach sa jej darí len v najteplejších častiach Slovenska. Je mrazuvzdorná do -20 °C, takže je ju potrebné vysádzať na chránené stanoviská, kde nebude vystavená silným mrazom a vetru. Hrubé, voskovité listy magnólie veľkokvetej cez zimu neopadávajú a počas leta až jesene kontrastujú s veľkými krémovými kvetmi.

Magnólia sieboldova ( sieboldii )

Magnólia sieboldova je menej tradičným druhom magnólie, ktorá kvitne na rozdiel od iných druhov až začiatkom leta (máj/jún), keď už je plne olistená. Magnólia sieboldova pochádza z Východnej Ázie a je ľahko rozoznateľná netypickými bielymi kvetmi s purpurovým stredom. Dorastá do 5 až 10 m.

Magnólia holá ( denudata )

Tento druh magnólie pochádza z centrálnej a východnej Číny, kde bola po stáročia pestovaná v budhistických kláštoroch. Dorastá do výšky 9 metrov a vyznačuje sa bielymi kvetmi s citrusovou vôňou. Kvitne o niečo neskôr ako klasické magnólie, takže sa väčšinou vyhne prípadným jarným mrazom.