Zavarane-ovocie-a-zelenina-v-poharoch

Zaváranie je jedna z najstarších metód konzervácie potravín ktorá prežíva renesanciu v našich moderných kuchyniach. Hoci presný pôvod zavárania nie je úplne známy, najstaršie dôkazy o konzervovaní potravín pochádzajú z obdobia starovekého Egypta a Mezopotámie, kde ľudia používali rôzne metódy ako solenie, sušenie či nakladanie do oleja, aby si uchovali svoju úrodu čo najdlhšie.

Moderné zaváranie, ako ho poznáme vyvinulo Francúzsky šéfkuchár Nicolas Appert v 19. storočí a je považovaný za otca zavárania.

Či už ide o zaváranie zeleniny, ovocia alebo dokonca mäsa, táto technika nám umožňuje zachovať chuť a výživné hodnoty čerstvých surovín počas celého roka a niekedy aj dlhšie.

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí vracia k tradičným hodnotám a domácemu spracovaniu potravín. Zaváranie sa tak stáva nielen praktickou činnosťou, ale aj obľúbenou rodinnou aktivitou.

Ako zavárali naše staré mamy

zavarane-ovocie-a zelenina-v-poharoch

Zaváranie bolo neoddeliteľnou súčasťou života našich starých mám, ktoré si museli zabezpečiť zásoby na zimu, keďže čerstvé ovocie a zelenina neboli bežne dostupné ako to mu je dnes.V letnom období boli sklenené poháre na zaváranie či sklenené fľaše na sirupy rozložené po celej kuchyni. Úroda sa najprv dobre poumývala, očistila, nakrájala a naplnila do umytých nádob. Viečkami na zaváranie sa uzavreli, tu zväčša prichádzal na pomoc starý otec, ktorý ich silou dobre utesnil. Poháre sa vložili do najväčších hrncov, zaliali vodou a sterilizovali. Mnohokrát sa pri tejto činnosti stretávala celá rodina.

Čo sa zaváralo

Ako postupne dozrievala úroda, pripravovalo sa aj na zaváranie. Medzi najčastejšie zavárané potraviny patrili:

• Ovocie: Jahody, čerešne, marhule, broskyne, slivky a jablká, ktoré boli často zavárané do kompótov a džemov.

• Zelenina: Uhorky, paradajky, papriky a kapusta sa zavárali ako kyslá zelenina alebo v rôznych nálevoch.

• Huby: Sušené alebo marinované huby boli obľúbené najmä v lesnatých oblastiach.

• Mäso a ryby: Zavárané mäso a ryby boli tiež populárne, najmä v oblastiach, kde bolo potrebné zabezpečiť zásoby na dlhšie obdobia.

Dnes zaváranie zahŕňa širokú paletu potravín, pričom sa často experimentuje s novými chuťami a kombináciami ako napríklad mangové chutney, relish - pikantná zeleninová zmes alebo kimchi- sezónna fermentovaná zelenina. Mnohokrát je zaváranie o tvorivosti a radosti z prípravy vlastných zásob.

Mangove-chutney-v-pohari

Postup pri zaváraní

Zaváranie si vyžaduje precíznosť a trpezlivosť. Tu je základný postup pre zváranie zeleniny a ovocia:

1. Príprava: Prvým krokom je príprava pohárov alebo fliaš na zaváranie. Je dôležité, aby boli všetky nádoby a viečka dôkladne umyté a sterilizované. Sterilizácia sa dá dosiahnuť vyvarením pohárov vo vriacej vode po dobu aspoň 10 minút.

2. Príprava potravín: Ovocie a zeleninu je potrebné dôkladne umyť a pripraviť. To zahŕňa olúpanie, odstránenie jadier, nakrájanie na menšie kúsky alebo prípravu na ďalšie spracovanie.

3. Plnenie pohárov: Pripravené potraviny sa vkladajú do sterilizovaných pohárov, pričom sa dbá na to, aby v nich nezostali žiadne vzduchové bubliny. Poháre by sa nemali plniť až po okraj, aby zostal priestor na expanziu pri sterilizácii.

4. Pridanie nálevu: Pri zaváraní ovocia sa často používa cukrový sirup, zatiaľ čo pri zelenine sa môže pridať soľanka alebo octový nálev. Dôležité je, aby bol nálev horúci, čo pomáha pri následnej sterilizácii.

5. Uzavretie pohárov: Poháre sa pevne uzavrú viečkami na zaváranie a umiestnia sa do hrnca s vodou, ktorá ich pokrýva. Voda sa privedie do varu a poháre sa sterilizujú po stanovenú dobu v závislosti od druhu potravín.

6. Chladenie a uskladnenie: Po sterilizácii sa poháre opatrne vyberú z vody a nechajú sa úplne vychladnúť. Po vychladnutí sa poháre skladujú na suchom a chladnom mieste, kde môžu vydržať aj niekoľko rokov.

Pamätáte si ako vaša stará mama pripravovala každé leto množstvo zaváranín? Určite ste jej pomáhali so zbieraním úrody a pripravovaním zásob. Ak už neudržujete túto tradíciu, skúste to a objavte radosť z vlastnoručne pripravených zaváranín plných chuti a vôní. Zaručene si tak zabezpečíte chutné a zdravé potraviny na celú zimu.