0položka(y)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.

Dáždnikovec praslenovitý - Sciadopitys verticillata 34750

Krajina pôvodu: Taliansko

Formát: Výška: 40 - 50 cm

Dostupnosť: Skladom

29,00 €

Detaily

Dáždnikovec praslenovitý je mimoriadne zaujímavý kužeľovitý ihličnan s červenohnedou kôrou. Tmavozelené ihlice má na spodnej strane žltkasté a rastú na koncoch konárikov v praslenoch pripomínajúcich kostru dáždnika. Je to stálozelený, malý až stredne veľký strom, v mladosti hustý a kompaktný a neskôr s vekom viac otvorený a voľnejšieho vzrastu. Vo všeobecnosti má kužeľovitý tvar, ale môže byť aj široko kužeľovitý alebo tvaru špicatej veže. Mnohé z týchto stromov majú viacero kmeňov.

Rastie pomaly (15cm ročne alebo menej), ale dožíva sa vysokého veku. Má dva typy ihličia - väčšie podlhovasté tmavozelené a lesklé ihličie vyrastajúce v koncových dáždnikovitých praslenoch veľkých 20-30cm a menšie šupinkovité ihličie rovnomerne rozmiestnené okolo výhonku pod každým praslenom. Na starších stromoch dorastajú 5-10cm dlhé zelené šišky, ktoré v dospelosti zhnednú.

Dáždnikovec dorastá do výšky 7 až 12m a šírky 4 až 6m.

Najlepšie rastie v úrodných, vlhkých, kyslých pôdach. Vyžaduje si polohu na priamom slnku a nemali by sme ho sadiť na miesta vystavené silným zimným vetrom. Na rozdiel od mnohých iných ihličnanov dobre znáša strihanie. Ťažký vlhký sneh mu v dospelosti môže polámať konáre, preto je najlepšie mierne ho pristrihnúť do úzkeho kužeľovitého tvaru. Odoláva chladu teplotnej zóny 5, podľa niektorých autorov až 4, preto ho môžeme pestovať na celom území Slovenska.

Ďalšie informácie

EAN Nie